Yanıcı – Nöropatik ağrı birçok diğer ağrı tipinden farklı şekilde hissedilir. Sıklıkla keskin, zonklayıcı, yanıcı ve elektrik çarpmış gibi sözcüklerle ifade edilir. Özellikle bacaklar ve ayaklarda olmak üzere eller, kollarda uyuşma, keçeleşme, his kaybı ile seyredebilir ve bazen şiddetli acı ve yanma gibi şikayetler de bu ağrılara eşlik edebilir. Geceleri şiddetlenebilir. İnme sonrası ve şeker hastalığında sürekli bir ağrı şeklinde olabilir. Trigeminal nevraljide ve siyatik ağrısında ise gelip gidebilir.
Nöropatik ağrılar, genel olarak sinir sisteminden kaynaklanır. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çikan nöropatik ağrı periferik sinir sisteminden, santral sinir sisteminden ya da otonomik sinir sisteminden kaynaklanabilir.
Nöropatik ağrı ve nevraljiler vücutta çeşitli nedenlerle oluşan sinir hasarlarına bağlı olarak ortaya çıkan ağrılardır. Bu hasar bir travmaya, şeker gibi sistemik bir hastalığa, mikrobik bir hastalığa bağlı olabileceği gibi bazen nedeni anlaşılamayan nevralji şeklinde ağrılar da ortaya çıkabilir.
Nöropatik ağrıyı en çok ortaya çıkaran nedenler şunlardır:
- Enflamasyon (yangı)
- Zona gibi enfeksiyonlar
- Cerrahi
- Tümörlere bağlı sinir basısı
- Omurilikten çıkan sinirlere bası (disk fıtığı gibi)
- Bel, kalça veya bacakta görülen sorunlar (siyatik ağrısı gibi)
- Fasyal sinir sorunları (Trigeminal nevralji)
- Şeker, tiroid hastalıkları, anemi (kansızlık)
- Kanser kemoterapisi
- Radyasyon tedavisi
- Sinirlerde kendiliğinden oluşan yaşa bağlı veya genetik bozulmalar
- İnme gibi beyin hasarları.
- Multipl Skleroz
- Ampütasyon sonrasında görülen fantom uzuv ağrısı
- Sinirlerin virüs ile enfekte olduğu HIV veya AIDS gibi hastalıklar
Nöropatik ağrının tipleri şunlardır:
Allodini: Kola rüzgar esintisinin değmesi ya da bacağa çarşafın sürtmesi gibi normalde ağrı oluşturmayan uyaranlarla ağrının ortaya çıkmasıdır.
Hiperaljezi: Hafif ağrı oluşturması beklenen uyaranlara artmış ağrılı yanıttır. Bu duruma kolu hafifçe bir yere çarpmakla kızgın bir ütüye dokunmuş gibi ağrı ortaya çıkması örnek verilebilir.
Dizestezi: Tam olarak ağrı şeklinde nitelendirilemeyen rahatsız edici iğnelenme benzeri hislerdir. Ayağı şişmiş gibi hissetmek ya da ciltte kurtçuklar geziyormuş gibi hissetmek örnek verilebilir.
Ağrının nedenini belirlemek için röntgen, kan testleri ve sinir ileti testleri yapılabilir. Ayrıca doktor ek incelemeler için sizi bir nöroloğa, beyin cerrahına veya fizik tedavi uzmanına gönderebilir.