11 Ekim Dünya Obezite Günü

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Klinik Diyetisyeni Budak Ulugün;  obezitenin, yüksek enerji alımına bağlı olarak vücutta aşırı yağ birikimi ile gelişen , önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

‘Yemekten tat ve keyif alma isteği insan özelliklerinin başında gelir fakat  sağlıklı bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek günlük enerji ihtiyacımızı aşmayacak şekilde tüketim yapmak çok önemlidir ‘ diyen Klinik Diyetisyen Budak Ulugün  obeziteden korunmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi kendinize amaç edinin, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçiriniz.
  • Uzun süreli açlıklardan uzak durunuz. Öğünleriniz çok önemlidir, atlamayınız.
  • Yemek yerken yavaş ve iyice çiğneyerek yiyiniz.
  • Gün içerisindeki su tüketiminize dikkat ediniz.
  • Yemeklerinizde kullandığınız tuz miktarına dikkat ediniz.
  • Hazır, salamura, işlenmiş besinlerden mümkün olduğunca uzak durunuz.
  • Ekmeklerinizi tam tahıllı, buğday, çavdar, yulaf olanlardan tercih ediniz,
  • Haftada en az 3 kez 45 dakika yürüyüş yapmak sağlığınıza iyi gelecektir.
  • Yiyeceklerinizi ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemiyle pişiriniz, kızartmalardan uzak durun.
  • Etli yemeklere , ekstra yağ eklemeyiniz.
  • Etsiz sebze yemeklerinde 1 kg sebze için 4 yemek kaşığı sıvı yağ yeterli olacaktır.
  • Meyveleri, sebzeleri çeşitlendirilererek yiyiniz.
  • Çok yağlı yiyeceklerden, cips, kuruyemiş, yağlı sos eklenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durunuz.
  • Alkol, gazlı içecek, hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran ve sade soda tercih ediniz.
  • Dışarda yemek tüketmek zorunda kalıyorsanız, ızgara yöntemiyle pişirilmiş, sebze içeriği yüksek olan menüleri seçiniz.