COVİD-19 Salgını Sırasında Astımlı Hastalarımızın Dikkat Etmesi Gerekenler


Değerli Astım Hastalarımız,

Bu olağanüstü dönem tüm insanlık için bir hastalık riski oluşturmakla birlikte bazı kronik hastalıklara sahip kişilerde risk daha da artmaktadır. Bu yüzden kronik hastalıklardan biri olan astım tanılı hastalarımıza bu günlerde daha dikkatli ve bilinçli olmaları yönünde Global Initiative for Asthma (GINA) ve Türk Toraks Derneği’nin önerilerini özetleyerek sunmak istiyorum.

Astımlı kişiler COVID -19 salgını sırasında kontrol edici inhaler ilaçlarını (kortizon içeren) almaya devam etmeli midir?
Bazı kaynaklarda COVID-19 salgını sırasında kortizon kullanılmaması gerektiği söylenmektedir. Bu öneri, kortizon için çok net bir kullanım gerekliliğinin olmadığı durumlarda ve ağız yoluyla alınan sistemik kortizon için geçerlidir. Bu yüzden tüm astımlı hastalar mutlaka bu salgın süresince kontrol edici inhaler (ağız yoluyla alınan) ilaçlarını (kortizon içeren) hiç kesintiye uğratmadan almaya devam etmelidir.

Neden Astımlı Hastalar İnhale Kortikosteroid (Veya Ağız Yoluyla Aldıkları ) Kontrol Edici İlaçlarını Bırakmamalıdır?
Astımlı hastanın inhale kortizonu bırakması astımının tehlikeli bir şekilde kötüleşmesine, atakta olan bir hastanın kortizon kullanmaması ise çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Hasta uzun süredir ağızdan kortizon alıyorsa bunun aniden kesilmesi de çok tehlikeli olabilir. Hekimi ile görüşmeden hiçbir ilacını kesmemelidir. Astımızda kötüleşme olursa doktorunuzun size önerileri doğrultusunda tıbbi yardım alın.

Allerjik riniti (nezlesi) olan hastalar da nazal (burun içine sıkılan sprey şeklinde) steroidlerini hekimleri tarafından reçete edildiği şekilde almalıdır.

Tıbbi Tedavi Dışında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bu virüsten korunmada yapacağınız en önemli önlem genel hijyen kurallarına özenle uymanızdır. Bunlardan en hayati olanı evden çıkma zorunluluğu olamayanların EVLERİNDE VE YERLERİNDE KALMALARI, çalışmak zorunda olan astımlı hastalarımızın ise evlerinin dışında maske takmaları ve sosyal mesafeyi korumaya özen göstermeleri (1-1.5 metre veya 4-5 adımlık mesafe), su ve sabunla ellerini sık sık, en az 20 saniye yıkamaları, su ve sabuna ulaşılamayacak bir yerde iseler alkol bazlı bir dezenfektan ile ellerini temizlemeleri, ayrıca kirli ellerle özellikle göz, burun ve ağızlarına dokunmamalarıdır. Ayrıca uyku düzenine dikkat etmek, dengeli beslenmek, kesinlikle hiçbir tütün ve tütün ürünü kullanmamak veya dumanına maruz kalmamak gereklidir.

Astım Atakları Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Acillerde ortak kullanılan nebulizatörler yerine mümkünse ara parça ile ölçülü doz inhalerler tercih edilmelidir (pMDI +spacer). Ara parçalar ortak kullanılmamalı kişiye özel olmalı ve düzenli temizlenmelidir. Evde devam edilecek atak tedavilerinde ise hastaya ait nebülizatör ile hastanın odasında (etrafa nebulizatörden oluşabilecek partiküller nedeniyle ile) nebuller verilmeye özen gösterilmelidir.

Rutin solunum fonksiyon testi, virüs yayılımını önlemek için ertelenmelidir. Mutlaka yapılması gerekliyse yeterli enfeksiyon önlemleri alınmalıdır.

Kaynaklar:

  1. Global Initiative for Asthma (GINA). www.ginasthma.org
  2. TTD Astım Çalışma grubu halk bilgilendirme notu

Prof. Dr. Füsun Yıldız
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi