Girne Üniversitesi kampüsünde yer alan Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin gelinen son aşaması ve hastanenin yeni teknoloji ile oluşturulan alt yapısı, düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.
Girne Üniversitesi Rektörlük Binasında yer alan toplantıda, Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Tümer GARİP, Girne Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Nail Bulakbaşı, Siemens görüntüleme ülke müdürü Enis Sonemel ile Siemens Ticari Yönetim temsilcisi Efsun Saraç hazır bulundu.
Siemens ile 30 Milyon TL’lik Anlaşma
Toplantının açılış konuşmasını yapan Girne Üniversitesi mütevelli Heyeti üyesi Tümer Garip, Girne Üniversitesi’nde olan yeni gelişmeler ve bitmekte olan Dr. Suat GÜNSEL Tıp Fakültesi hakkında gelinen süreçle ilgili bilgi verdi. Tümer GARİP, üç buçuk yıl önce açılan Girne Üniversitesi’nin yapılan yoğun çalışmalar ve alınan akretidasyonlar ile fakülte sayısının 11’e, yüksekokul sayısının da 3’e yükseltilerek 35 bölümü ile yeni döneme başlayacağını belirtti.
Tümer GARİP, başta Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi olmak üzere Mühendislik, Hukuk, Mimarlık ve diğer tüm yeni fakültelere yeni dönemle birlikte öğrenci alımına başlanacağını ve Dr. Suat Günsel Hastanesi’nin 15 Kasım da hizmete gireceğini söyleyerek, hastanenin tüm donanımının son teknoloji ile Siemens şirketi tarafından sağlanacağını açıkladı. GARİP, bunun için toplamda 50 milyon TL’ye ulaşacak paketin ilk dilimini oluşturan yaklaşık 30 milyon TL’lik kısmı için Siemens şirketi ile sözleşme imzalandığını söyledi. GARİP, Bu anlaşma ile ülkeye sağlık alanında yepyeni bir teknoloji ve yeni umutlar getirileceğini ifade etti.
Siemens Temsilcisi SONEMEL: Yakın Coğrafyada Son Dönemdeki En Büyük Sipariş
Siemens görüntüleme Ülke lideri Enis SONEMEL de toplantıda yaptığı konuşmada, Girne’de sağlık alanında projenin parçası olmaktan dolayı heyecanlı olduklarını ifade ederek, Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi’nin ileri teknoloji görüntüleme cihazlarının tamamını Siemens olarak kuracak olmalarından dolayı gurur yaşadıklarını söyledi. Enis Sonemel, hastane alt yapısında kullanılacak cihazlar hakkında bilgi vererek, Kıbrıs’ta bu özelliklere sahip görünütleme cihazlarının ilk kez kullanılacağını ve Türkiye dahil yakın coğrafyada bu donanım ve büyüklükte bir siparişin olmadığının altını çizdi.
Sağlık Alanında İlkleri Sunacak Cihaz Parkurunda 3 Tesla MR
SONEMEL, kullanılacak cihazlarla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “3 Tesla MR, dual Sorce BT, Bipplan AX, Xray Cihazları( Mam, DR, Fluoroskopi, Mobil Roentgen) ve USG cihazları, üst segment ürünler olup, Kıbrıs halkının günümüz ve gelecek ihtiyaçlarına en üste seviyede cevap verecek donanım ve yazılıma sahiptir. MR’da sessiz MR, yüksek kanal sayılı nörolojik çalışmalar, BT’de tek kalp atımında yapılacak kardiyak, çekimler, meme kanserinde erken teşhiste kullanılacak tomosentez mamografi sistemi, Anjiyo’da İplane AX sistemleri ve kadın doğumda USG sistemleri Kıbrıs’ta kurulu en donanımlı cihaz parkuru olacaktır.”
Cihaz Platformu, Hemtanı Yapabilme Hem de Araştırmada Kullanabilme İmkanı Sunacak..
Enis Sonemel, bu platform ile yeni çıkacak yazılımları doktarların deneme imkanına kavuşacağını, akademik kadronun bu teknolojileri araştırma projelerinde kullanabileceğini belirterek . Dünyada sınırlı sayıda hastanede bulunan Team Play yazılımı ile etkin doz ölçümü ve cihaz kullanım verilerinin online olarak gözlemlenebileceğini anlattı. Kıbrıs Türk halkı için yapılan bu yatırımda bulunmaktan kıvanç duyduklarını ifade eden SONEMEL, Girne Üniversitesi Hastane’sinin Kıbrıs halkı için hayırlı olmasını diledi.
Son Teknolojik Alt Yapı Ülkeye İlkleri Getirecek
Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nail BULAKBAŞI da yaptığı konuşmada, Dr. Suat GÜNSEL Tıp Fakültesi hastanesinin ilklerin hastanesi olacağını söyleyerek detaylı bilgi verdi. Prof. Dr. BULAKBAŞI, Siemens ile imzalanan protokol ile hastanenin Radyoloji, Kardiloyoji ve Kadın Doğum ünitelerinin görüntüleme cihazlarının tamamının alınmış olduğunu ve bu yıl içerisinde hizmete girecek şekilde Ekim ayından itibaren kurulacağını söyledi.
Prof. Dr. BULAKBAŞI, 9 kalem ve 18 parçadan oluşan görüntüleme cihazlarının adada ilk olma özelliğini taşıdığını söyleyerek şunları kaydetti: “ dünyada sayılı merkezlerde bulunan 64 kanallı 3 Tesla manyetik Ronezans cihazının vücudun tüm detaylı temel ve ileri düzey MR incelemesi yanında, karaciğer yağ ve demir ölçümü, beyin dışında meme ve prostat spektroskopisi, Onkoloji Hastalarında tüm vücut difüzyon ve tümör yükü takibi yapılabileceğini anlattı. Hastane için dünya da kullanılan ve ada da ilk olacak cihazları seçtiklerini söyleyen BULAKBAŞI; Çift tüp ve çift dedektörlü BT, adada ilk tomosentez yapabilen Dijital tomosentez mamografi sistemi, Biplan çift tüp ve çift dedektörlü anjiografi cihazı, dijital radyografi ve floroskapi cihazları, dijital mobil radyografi sistemi, C kollu dijital radyografi sistemi ve 9 adet üst düzey US cihazları ile sağlık alanında ileri tanı ve tedavi imkanlarının sağlanacağını vurguladı.
Düşük Doz Radyasyon ve Hasta Konforu
Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nail BULAKBAŞI, x ray ışınları ile çalışan her türlü cihazda yapılan her tülrü tetkikte doz miktarlarının düşük dozda verileceğini hastaların en az düzeyde radyasyon oranına maruz kalmasını sağlamayı istediklerini dile getirerek bu sayede AB tarafından verilen EuroSafe sertifikasyonu almayı amaçladıklarını söyleyerek şunları kaydetti: “Sağlanan son teknolojik teknik cihaz özellikleri ile Girne Üniversitesi hastanesi sadece Kıbrıs’ta değil bölgemizdeki en teknolojik ve aynı zamanda en güvenli hastane olacaktır” dedi.
Sağlığa Yatırım Yapanlara Teşekkürler
Basın toplantısında yer alan konuşmacılar, Kurucu Rektörler, Dr. Suat İ. GÜNSEL ile Cemre S.Günsel HASKASAP’a, medikal ortaklara, üniversite akademisyenleri ile teknik kadroya ve bu süreçte emek veren, çaba gösteren ve anlayışla hareket eden herkese teşekkürlerini sundu.