Anesteziyoloji ve Reanimasyon

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi, Anestezi Bölümü alanında uzmanlık eğitimini tamamlamış, üst düzey tıp teknolojisini kullanabilen, bu bilgi ve becerisi ile hastanın ameliyat sürecini güvenle geçirerek sağlığına kavuşmasına yardımcı olan hekimler ve teknisyenlerden oluşur.

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi; hem erişkin hem de çocuk hastalarda özellikli anestezi yönetimi gerektiren cerrahi operasyonların sıklıkla yapıldığı bir Üniversite hastanesidir. Anestezi bölümümüz tüm bu ameliyatların genel, lokal veya bölgesel anestezisini başarı ile yönetebilen deneyimli bir ekiptir.

Anestezi
Anestezi, kelime anlamı olarak "hissizlik, duyusuzluk" demektir. Anestezi amacıyla size verilen ilaçlar, bir yandan bu hissizliği sağlarken bir yandan da ağrı duyusunu ve olanları hatırlamanızı engeller.

Ameliyat esnasında solunum, dolaşım gibi tüm hayati fonksiyonlarınızı takip ederek, göstergeleri fizyolojik değerlerde tutan, gerekli durumlarda müdahale ederek uygun tıbbi tedaviyi gerçekleştiren, ameliyat boyunca yanınızda olan anestezi doktorunuz sizin en büyük yardımcınız ve koruyucunuzdur.

Ameliyat bittikten sonra (postoperatif ağrı dediğimiz) ameliyat sonrası ağrının giderilmesi ve bu dönemin mümkün olduğu kadar rahat ve konforlu bir şekilde atlatılmasında anestezi hekimi önemli sorumluluk yüklenir.

Ameliyat Öncesinde;
Anestezi bölümümüzden ilgili hekim; ameliyat öncesi her hastayı önceden anestezi polikliniğinde (yatan hasta ise odasında) görür. Detaylı olarak hastanın sağlık durumunu inceleyen anestezi hekimi muayenesini yapar, gerekli görürse ilave tetkik ve konsültasyonları ister. Hastanın durumuna ve yapılacak operasyona göre en uygun anestezi yöntemini belirler ve yapılacakları hastaya anlatır. Varsa hastanın ameliyat ile ilgili sorularını cevaplandırır. Yine gerekli gördüğü takdirde ameliyat öncesi gerekli ilaçların yapılmasını sağlar.

Ameliyat esnasında;
Anestezi hekiminiz uygulanacak olan cerrahi işlem sırasında yapılanları hissetmemeniz, hatırlamamanız ve ağrı duymamanız için gerekli anestezik ilaçları verir.

Ameliyat süresince kalp atışları, tansiyon, solunum fonksiyonlarınızı izleyerek başta kalp ve akciğer olmak üzere tüm yaşamsal organlarınızın düzenli çalışmasını kontrol eder, gerektiği yerde müdahale ederek tedaviyi düzenler.

Yine ameliyat sırasında kan değerlerinizi takip ederek serum ve benzeri sıvıların verilmesi ve gerekiyorsa kan ve kan ürünleri transfüzyonu anestezi doktorunun sorumluluğu ve görevleri arasındadır.

Siz fark etmediğiniz halde ameliyat boyunca yaşamsal fonksiyonlarınızın devamlılığını sağlayan anestezi doktorunuz, ameliyatın başından sonuna yanınızdadır.
Ameliyat boyunca cerrahınız, anestezi doktorunuzun sizinle yakından ilgilendiğini bilir ve sadece yapacağı cerrahi işleme konsantre olur.

Ameliyat Sonrasında;
Cerrahi işlem bittiğinde sıra hastanın uyandırılmasına gelmiştir.

Anestezi doktoru cerrahi süreci takip ederek ameliyatın sonlarına yaklaştıkça anestezik ilaçların doz ayarlamalarını yapar.

Ayrıca ilaçların etkisinden kurtulmanız için ve ameliyat sonrası ağrı duymamanız için gerekli bakım ve tedavilerin hazırlığını gerçekleştirir.

Ameliyat odasında uyandıktan sonra derlenme odasına alınırsınız. Burada hem anestezik maddelerin neden olabileceği (bulantı, kusma gibi) istenmeyen etkilerin gözlemlenmesi ve tedavi edilmesi, hem de ağrı kontrolü için gerekli tedavilerin düzenlenmesi sağlanır.

Tetkik ve Uygulamalar

  • Ağrısız doğum
  • Bölgesel anestezi
  • Bölgesel sinir bloğu
  • Bölgesel yöntemlerle ağrı kontrolü
  • Epidural anestezi
  • Epidural ve spinal kateter uygulaması
  • Epidural ve spinal kombine anestezi
  • Genel anestezi
  • Lokal anestezi
  • Spinal anestezi
Bölüm Doktorlarımız