Check-Up Merkezi

Sağlık sorunu olmayan bir kişide, bazı hastalıkların erken dönemde saptanmasını ve önlem alınmasını amaçlayan; yaş, genetik yapı ve çevresel faktörler de dikkate alınarak yapılan sağlık taramaları check up olarak tanımlanmaktadır.

Zamanında müdahale edilmeyen sağlık sorunlarının tedavisi güçleşerek hasta ve yakınları için artan biçimde zorlayıcı bir durum yaratmaktadır. Özellikle bazı hastalıklarda, genetik yatkınlığı (aile öyküsü) olan kişilerde yılda bir kez yapılan sağlık taraması, erken tanı şansını yükselterek sonrasında planlanan tedavi ile hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Check up, sadece tahlil ve tetkikten oluşan bir inceleme olarak nitelenmemelidir. Bir hastalık oluştuktan sonra yapılan tetkikler ise check-up olarak değerlendirilemez.

Neden Check Up yaptırılmalıdır?
İleride hastalığa dönüşebilecek riskler tespit edilebilir. Hastalıkların erken tanısında önemli rol oynayabilir.

Check Up ne zaman yaptırılmalıdır?
Genel olarak herhangi bir şikayetin olmadığı durumlarda yaşa göre önerilen check up aralığı:
20’li yaşlarda kolesterol düzeyi, açlık kan şekeri düzeyi ve kan basıncı ölçümleri bir kez yapılabilir. Değerler normal çıkarsa 30 yaşına kadar 5 yıllık aralıklarla, 30-40 yaş aralığında 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl ölçülmelidir. Yaş ilerledikçe hastalanma riski arttığından Check Up’ın önemi artmaktadır.

Check Up Programında neler olmalıdır?
Check up programı kişinin yaşına, cinsiyetine, genetik özelliklerine, yaşam şekline ve geçmiş sağlık durumuna göre farklılıklar göstermektedir. Genel olarak bir check up programı içeriğinde bulunması gereken unsurlar;

  • Fizik Muayene,
  • Tam Kan Sayımı (CBC), Kan Yağları ve Kolesterol Ölçümü, Kan Şekeri Ölçümü, Metabolizma Göstergelerinin Ölçümü, Karaciğer ve Böbrek Fonksiyon Testleri, Tiroid ve Hormon Tetkikleri
  • Tam idrar tahlili,
  • Akciğer görüntülemesi,
  • Göz ve Kulak-Burun-Boğaz Tetkikleri,
  • Karın içi organların tetkiki için batın ultrasonografisi,
  • Kalp tetkikleri,
  • Kadınlarda meme muayenesi ve tetkikleri, jinekolojik inceleme,
  • Erkeklerde prostat tetkikleri,
  • Gaitada gizli kan

Check Up öncesi dikkat edilmesi gerekenler:
Size uygulanacak tetkikler bazı ön hazırlıklar gerektirebildiği için belirtilen önerileri dikkate almanızı rica ederiz. Bu öneriler, yapılacak işlemlerin hızlı yürümesini, tetkikler arasında bekleme süresinin kısalmasını ve tetkiklerin en doğru şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.

İşlem günü, hazırlık durumunuza ve bölümlerin yoğunluğuna göre, program sırasında oluşabilecek değişiklikler, check up yetkilileri tarafından size iletilecektir.

Laboratuvar testleri için kan almadan önce yaklaşık 12-14 saat açlık gerekmektedir. Su içilebilir ancak sigara, şeker, sakız ile kafein içeren gıdalar kullanılmamalıdır. Çocuk hastaların mümkün olabildiğince aç olarak gelmesi önerilmektedir.

Randevudan bir gün önce alkol alınmaması ve akşam yemeğinde hafif gıdalar tüketilmesi gerekir.

Check up programınızda Batın (Abdomen) ultrasonu varsa aç olmanız ve idrar torbasının dolu olması gerekmektedir. Bu nedenle işlemlerinizin yapılacağı gün, check up yetkililerinin yönlendirmesi doğrultusunda, uygun zamanda su içmeye başlamanızı ve su içmeye başladıktan sonra idrara çıkmamanızı öneriyoruz.

Program içeriğinizde Eforlu EKG testi bulunuyorsa havlu, yedek kıyafet ve spor ayakkabı getirmeniz önerilir.

Kadın hastalarımız için; program içeriğinizde mamografi tetkiki bulunuyorsa duş alınmasını, krem, parfüm ve benzeri malzemelerin kullanılmamasını rica ederiz. Adet döneminin 3. ve 10. günleri arasında çekim yapılması uygundur.

Sürekli kullandığınız ilaçlar varsa check up işleminiz öncesi alımına devam edebilirsiniz.

Doktorla görüşmenizde kullandığınız ilaçları belirtmeniz, daha önce yapılmış test sonuçlarınız varsa yanınızda getirmeniz tanınız için yardımcı olacaktır.