Deri ve Zührevi Hastalıklar

DERMATOLOJİ
İNSAN VÜCUDUNUN EN BÜYÜK ORGANI: DERİ
Deri vücut ısısını ayarlayan, sıvı dengesini düzenleyen, vücudu dış etkilerden koruyan ayni zamanda bağışıklık süreçleriyle de ilgili olan, metabolik fonksiyonlara sahip, insan vücudundaki en büyük organdır. Günümüzde değişen yaşam koşulları, modern yaşam biçimleri, değişen çevresel koşullar nedeniyle deri hastalıkları gittikçe artmaktadır.

Cilt Vücut Sağlığının Aynasıdır
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nde tüm hastalıklar, uzman akademik kadro ile hastaya uygun yöntem belirlenerek özenle tedavi edilmektedir. Toplumda hemen hemen herkeste bir veya daha fazla cilt hastalığı bulunur. Birçok kişi kendilerinde bulunan deri değişikliklerini hastalık olarak değerlendirmezler fakat cilt rahatsızlıkları oldukça önemlidir. Örneğin sivilce, kaşıntı, ben gibi birçok hastalık kişiler tarafından normal olarak görülür ve doktora gitme ihtiyacı duymazlar. Oysa birçok cilt hastalığı erken tedavi edilmezse kalıcı izler bırakabilir (özellikle sivilceler) veya basit bir kaşıntı önemli bir iç hastalığın belirtisi olabilir. Bazı cilt hastalıkları, cilt kanserlerinde olduğu gibi erken tanı konulmazsa ölüme dahi neden olabilir. Bu nedenle dermatoloji uzmanlarının yapacağı muayene hem cilt hem de genel sağlık açısından çok önemlidir.

Atopik Ekzema, Kontakt Ekzema, Ürtiker (Kurdeşen) gibi deri hastalıklarının nedenlerini bulmak; İç kaynaklı veya dış kaynaklı olup olmadığını anlamak ilk basamak tedavinin yanı sıra hastalıkların kronikleşmesini ve tekrarlamasını önlemek açısından çok önemlidir.

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji kliniğinde deneyimli ve akademik bir kadro tarafından, son teknolojinin kullanıldığı cihazlar ile dermatoskopiden kriyoterapiye, elektrokoterizasyon, ve kozmetik işlemler, alerjik deri testleri, mantar testleri ve dermatojik cerrahi (Botox, dolgu, iple yüz germe, radyofrekans, mezoterapi, PRP, kimyasal peeling, ben alımı) dahil, her türlü tanı ve tedaviye yönelik işlemler yapılmaktadır. Hastanenin gelişmiş patoloji ve genetik laboratuarları gibi birçok bölümü ile koordine çalışarak ileri tanı yöntemleri kullanılmaktadır.

Genel Dermatoloji Poliklinik Hizmetleri

  • Deri enfeksiyonları (mantar hastalıkları, siğiller, çıbanlar)
  • Alerjik deri hastalıkları (atopik ekzema, temas ekzeması, kozmetik alerjisi)
  • Dış etkilerle olan deri hastalıkları (yüzeysel yanıklar, donmalar, böcek ısırıkları)
  • İlaç reaksiyonları
  • Ürtiker (Kurdeşen)
  • Psoriasis (Sedef hastalığı)
  • Büllöz deri hastalıkları
  • Pigmentasyon hastalıkları (Vitiligo, lekeler)
  • Behçet hastalığı
  • Deri tümörleri ve kanserleri
  • Yağ bezi hastalıkları (sivilce, saçlı deride kepeklenme)
  • Saç hastalıkları
  • Tırnak hastalıkları
  • Aşırı terleme
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Doğumsal ve genetik deri hastalıkları
  • Otoimmun deri hastalıkları
  • Yara iyileşmesi ve bakımı
  • Nevüs (ben)
  • Güneşle ilgili hastalıklar
  • Deri yaşlanması ve tedavileri

gibi sık görülen deri hastalıklarına ait teşhis, tedavi ve takipler yapılmaktadır.

Ayrıca küçük cerrahi işlemler, alerji nedenlerini saptamaya yönelik testler, mantar aranması, paterji testi, deri ve mukoza biyopsileri, elektrokoterizasyon, kriyoterapi, intralezyonel ilaç uygulamaları, tıbbi laser uygulamaları, kimyasal peeling uygulamaları, botox, PRP gibi dermotokozmetik işlemler de uygulanmaktadır.

Nevüs (Ben takibi): Nevüs takibi ve değerlendirilmesinde günümüzde, ileri optik özellikleri olan mercekler kullanılmaktadır. Bunu sağlayabilmek amacıyla dijital dermoskopi ve tüm vücut ben haritalaması için kliniğimizde Fotofinder cihazı kullanılmaktadır.

Yataklı Bölüm: Hastanede yatarak tedavi görmesi gereken hastalarımız için özel, tek kişilik, içinde özel banyosu bulunan odalarımız mevcuttur. Hastalarımız burada 24 saat hemşire gözleminde tutularak tüm tedavileri yapılmaktadır. Böylece özellikli pansumanların uzman bir ekip tarafından kolayca yapılması ve hastanın bakımı sağlanmaktadır.

Cilt Hastalıkları Kalıcı İzlere Neden Olabilir
En sık rastlanan dermatolojik problemler; akne (sivilceler), derinin kaşıntılı problemleri (ürtiker, pruritus), ekzemalar, sedef (psoriasis) hastalığı, derinin bakteriyel - viral - mantar - parazitik ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları, ağız içi hastalıkları (aft - dil hastalıkları), saç hastalıkları, tırnak problemleri (tırnak batması, renk ve şekil bozuklukları), cilt tonu ile ilgili hastalıklar (vitiligo, lekeler, çiller), nasırlar, siğiller, benler, iyi ve kötü huylu cilt tümörleridir. Deri Kanserlerinden sonra önemli cilt hastalıkları arasında bulunan mantar, akne tedavisi ve takibi, alerjik ekzemalar, ben takibi gibi konular Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Dermatoloji Bölümü’nde uzmanlar tarafından hastalarda minimum iz kalacak şekilde uygulanmaktadır.

Deri Kanseri Hastalar İçin Önemli Bir Tehlike
En önemli cilt hastalıklarından biri olan deri kanserinin erken tanı ve tedavisi oldukça önem taşımaktadır. Hastaların muayeneleri, teşhis ve tedavileri, gerektiği taktirde hastaneye yatırılarak yapılmaktadır. Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji’de ayrıca deri biyopsileri, elektrokoter uygulamaları, kriyoterapi uygulamaları, lezyon içi enjeksiyonlar, alerji testleri (yama ve prick testleri), kimyasal peeling (cilt soyma), roller (mikro-iğneleme) uygulaması, botoks dolgu, mezoterapi, PRP (Trombisitten zengin plazma) uygulaması yapılmaktadır.

Cilt Hastalıklarını Ne Kadar Tanıyoruz?
1. Atopik Ekzema
‘‘Atopik’’ kelimesi deri ve solunum yollarının (burun ve akciğer gibi) aşırı duyarlı olmasına denir. Bu terim genelde saman nezlesi ve astım gibi alerjik hastalığı olanlarda kullanılır. Atopik Ekzema herhangi bir yaşta görülebilir. Bebeklerde görülme riski daha fazladır. Belirtileri erken bebeklik döneminde kızarıklık, pullanma şeklinde ortaya çıkar. Yetişkinlerde ise genellikle kol ve bacakların iç yüzleriyle beraber vücudun her yerinde olabilir. Atopik Ekzema bulaşıcı değildir. Tedavisi için mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Tetikleyici faktörlerden uzak durulmalıdır. Hafifleme ve kaybolma ihtimali olsa da tekrarlayabilir

Dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Cilt kuru kalmamalı ve daima nemlendirilmelidir. Kısa süreli ılık banyo ve banyo sonrası nemlendirici sürülmelidir.
  2. Cildi tahriş edebilecek maddelerden uzak durulmalıdır. (Sabun, deterjan, parfüm, yün vb. cildi tahriş edebilir).
  3. Aşırı terlenmemeli ve çok sıcak ortamlardan uzak durulmalıdır.
  4. Hasta olan bölgeler kaşınmamalı, tırnaklar kısa tutulmalıdır.
  5. Giysi seçiminde sentetik ve yünlü kıyafet kullanılması yanlıştır.
  6. Saptanmış bir alerji varsa bundan uzak durulmalıdır.

2. Akne Vulgaris (Sivilce)
Sivilce, kıl, yağbezesi ünitesinin uzun süren ve tekrarlayan iltihabi hastalığıdır. Genellikle yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda görülmektedir. En sık ergenlik çağında görülür. Hormon düzeylerinin değişiklik gösterdiği ergenlik çağında sık görülmesine rağmen hekim tarafından öngörülmedikçe herhangi bir hormon bozukluğuna işaret etmez. Stres, fazla terleme, kozmetik ve kimyasal maddeler sivilceyi etkiler. Bulaşıcı değildir.

Sivilceler ellenmemeli, sıkılmamalı, yolunmamalıdır. Aksi taktirde yeni sivilce oluşmasına, iz bırakmasına ve mikrop kapmasına neden olunabilir.
Sivilce doktor kontrolünde ve uzun süreli tedavi gerektirir. Hastanın doktoruna güvenmesi, ilaçların düzenli şekilde kullanması ve takiplerine devam etmesi gerekir.

3. Telogen Effluvium (Saçlarda dökülme) ve Alopesi (Kellik)
24 saat içerisinde 100 adetten fazla kıl dökülmesidir. Bayanlarda 20-30, erkeklerde 30-40 yaşlarında meydana gelir. Saç dökülmesi tedaviye erken başlanırsa engellenebilir.
Genel olarak 3 tip saç dökülmesi vardır.
a. Yaygın saç dökülmesi; doğum, stres, ameliyat ve yüksek ateşli hastalıklardan 1-2 ay sonra saç dökülmesinde geçici bir süre için artış meydana gelebilir. Bunun dışında endokrinolojik hastalıklar sonucu dökülme yaşanabilir.
b. Bölgesel iz bırakmayan dökülmeler, bazı deri hastalıkları ve yüzeysel mantar hastalığında meydana gelebilir.
c. Bölgesel iz bırakan dökülmeler, bağışıklık sistemi hastalıkları, deri hastalıkları ya da bazı ailesel hastalıklar ve tümörler sonucu oluşabilir.

4. Ürtiker (Kurdeşen)
Halk arasında ‘‘Kurdeşen’’ olarak bilinen bu hastalıkta genelde tüm vücutta yaygın olarak görülen, ciltten hafif kabarık, sınırları genelde belirgin, farklı boyutlarda, kızarık, bazen ortası soluk olabilen döküntüler oluşur.

Sadece cilde lokalize olmuşsa hayati tehlike yaratmaz. Fakat deri altında ödem, dil, dudak ve hatta soluk borusunda ödem gelişirse hayati tehlike yaratabilir.

Ürtiker sıklıkla;

  • İlaçlar
  • Enfeksiyonlar
  • Gıdalar (Yumurta, balık gibi pek çok gıda)
  • Ev tozları ve hayvan tüyleri
  • Böcek ısırmaları,
  • Bağışıklık sistemi (Otoimmun) hastalıklar nedeniyle görülebilir.

Ürtiker tedavisinde öncelikle doktora başvurulmalıdır. Ayrıca ilaç kullanımı, kabuklu yiyeceklerin, balık, yumurta vb. gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Gereksiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

5. Liken Planus
Liken Planus, yaygın görülen kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Stres, hastalığın oluşmunda başlıca rol oynar. Bununla beraber hepatit B, hepatit C ve karaciğer hastalığı Liken palnus gelişiminde etkenlerden biridir.

Ayrıca bazı ilaçlar ve stres de hastalığın gelişimine neden olabilir.

Hastalığa ait döküntüler kaşımaya bağlı etkilerle ortaya çıkabilir. En çok döküntü el ve ayak bileklerinde olur. Bu döküntüler küçüktür fakat birleşerek geniş oluşumlar yaparlar. Ağız içinde kadın ve erkek cinsel organlarında görülebilir.

6. Mantar Hastalığı
Mantar hastalığı, bulaşıcı olup maya ve küf mantarlarının oluşturdukları hastalıklardır. Günlük yaşamda insan vücudu dışında da, maya ve küfler için en ideal üreme ortamı sıcak ve nemli ortamlardır. Bu nedenle sıklıkla kasık, ayak parmakları arası, yüz ağız içi, tırnaklar, saçlı deri ve cinsel organında görülmektedir. Şapka, havlu, kep, otellerdeki halılar, spor salonları, banyo hamam gibi ortak kullanılan malzemeler ve yerler yoluyla bulaşabilir. Yakın temas halinde olduğunda insandan insana ve hayvandan insana bulaşabilir. Doğru ilaçlar kullanıldığında düzelir. Fakat gerekli önlemler alınmazsa hastalık tekrarlayabilir. Ayrıca el ve ayak tırnaklarında mantar oluşursa tırnak çekilmemeli doktora başvurulmalıdır.
Mantardan korunmak için; Kişisel eşyalar başkasıyla ortaklaşa kullanılmamalıdır. Vücudun kuru tutulması gerekir. Her insanın hangi mantara yatkın olup olmadığı bilinmediği için alınması gereken önlemler farklıdır. Örneğin çocuklar saçlı derinin kimyasal yapısındaki özellik sebebiyle saçlı deri mantarına yatkın iken, erişkinlerde saçlı deride mantar olmaz.

7. Pitriazis Rosea (Gül Hastalığı)
Halk arasında ‘‘gül hastalığı’’ olarak bilinir ve deride sık görülen hastalıklardan biridir. Pitriazis rosea’nın, kesin bir sebebi olmamakla beraber, virüslere karşı aşırı duyarlılıktan oluştuğu düşünülmektedir. Önce büyük yuvarlak, kepekli ve döküntü şeklinde başlar ve her 5-15 gün içerisinde daha küçükleri ortaya çıkar. Yiyeceklerle bir ilişkisi yoktur. Hastalık 2-3 ay içerisinde geçer.

8. Herpes Simpleks (Uçuk)
Viral bir enfeksiysonucu oluşur. Genellikle dudaklarda ve dudak çevresinde görülür. Doğrudan bir uçuğa dokunularak ya da ev eşyalarının paylaşılması yoluyla bulaşabilir. Bu şekilde virüs yalnızca ağız çevresinde değil, göze ve cinsel organlara veya derinin bütünlüğünün bozulduğu herhangi bir bölgeye geçebilir. İlk enfeksiyon sonrasında virüs, uçuk olan bölgedeki sinirlerde kalır ve o bölge uçuğun tekrarlanması için ideal bir yer halini alır.

9. Vitiligo
Deri üzerinde beyaz lekelerin oluşmasına vitiligo denir. Vücutta vitiligo görülürse doktora başvurulmalıdır. Vitiligonun oluşmasının temel ya da kanıtlanmış bir sebebi yoktur, vücuda renk veren hücrelerin sebepsiz bir şekilde yok olması sonucunda meydana gelir. Vitiligo tedavisi için mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

10. Behçet Hastalığı
Behçet hastalığı, ağız içi ve cinsel bölgede yaralar açan, ayrıca deri, göz, eklemler, damarlar başta olmak üzere vücuttaki tüm organ ve dokulara yayılabilen, nedeni belli olmayan bir hastalıktır.

İlerleyen hastalıkta eklem, damar ve sinir sistem tutulumu görülebilir. Hastalığa uygulanacak tedaviyi doktor belirler. Zaman zaman atakları olan hastalık için doktor kontrolünde olmak önemlidir.

11. Lepra (Cüzzam)
Deri ve siniri tutarak belirtilerini gösteren kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığıdır. Cüzzamlı hastalara geç tanı konulursa veya doğru tedavi edilmezse sakatlıklar ortaya çıkabilir. Zaman ilerledikçe farklı tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanır.

Deri, çok sayıdaki görev ve işlevlerinin dışında, temiz ve pürüzsüz görünümü kişiye özgünlüğü belirleyen estetik ve toplumsal önemi olan bir organdır. Derinin bu özellikleri kişilerin özsaygı ve özgüveninin yüksek olması için gerekli ve önemlidir.

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nde hastaların istedikleri sağlıklı cilt görünümüne kavuşması, cilt problemlerinin çözülmesi, hastalığa dair iz kalmaması adına tüm çalışmalar uzmanlar tarafından büyük bir özenle yürütülmektedir.

Bizleri dıştan saran organ olan derinin, içinde bulunulan ortam ve çevrede dışarıdan gelecek olumsuzluklardan etkilenmemesi için dikkat edilmeli, cilt hastalıklarının tedavisi aksatılmamalıdır.

Bölüm Doktorlarımız